Manifestările dedicate Centenarului Marilor Victorii: Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz


      Anul 2017 înscrie, în calendarul evenimentelor memorabile, împlinirea a 100 de ani de la desfăşurarea luptelor de la Marăşti -Marăşeşti – Oituz.

Centenarul-Marilor-victorii-Marasesti-Marasti-Oituz-Tecuci
     Implicarea directă a oraşului Tecuci în efortul presupus de Primul război mondial ne aduce în fata obligaţia, dar şi onoarea de a omagia cum se cuvine, memoria celor care au luptat, până la sacrificiul suprem, pentru a apăra pământul românesc.
 
     Primăria Municipiului Tecuci, Muzeul „Teodor Cincu” dar şi celelalte instituţii de cultură tecucene îşi propun realizarea unui program de evenimente, menite să readucă în conştiinţa publică momente istorice remarcabile la care tecucenii au fost martori sau au contribuit cu dăruire şi patriotism.
 
     Tecuciul a găzduit, timp de mai multe luni, în eroica vară a anului 1917, misiunea militară franceză condusă de generalul Berthelot şi comandamentul Armatei I Română condusă de generalul Eremia Grigorescu. Aici au fost, alături de armata română, Regele Ferdinand şi Prinţul Carol dar şi Regina Maria care s-a aplecat cu înţelegere şi compasiune asupra suferinţelor răniţilor în război din acele zile de cumpănă pentru neamul românesc.
 
      Aceste manifestări se înscriu în amplul program naţional susţinut de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României precum şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi vor fi finanţate de către Guvern atât pentru anul 2017 cât şi pentru 2018, când se vor derula proiecte culturale dedicate Centenarului Marii Uniri.
 
      De altfel, prin adresă cu nr. 41906/28.07.2017, venită de la Asociaţia Municipiilor din România, se solicită efectuarea demersurilor în vederea includerii în bugetul instituţiei a sumelor necesare începerii/continuării proiectelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi Marii Uniri, în acord cu principiul agreat la nivelul Guvernului, conform căruia proiectele dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, iniţiate de instituţii publice, în perioada 2017-2020, sunt finanţate de la bugetul de stat. Rectificarea bugetară va fi aprobată de către Guvernul României în perioada următoare.
 
      Adresăm tuturor cetăţenilor oraşului nostru invitaţia de a participa, alături de noi, sămbătă 12 august 2017, începând cu ora 10, la manifestările dedicate Centenarului Marilor Victorii: Marăşti-Marăşeşti – Oituz pentru a cinsti abnegaţia şi dăruirea celor care s-au jertfit în Marele Război.
 
Pliantul acestui eveniment poate fi descărcat de AICI
 
Anexăm programul evenimentelor dedicate Centenarului Marilor Victorii: Marăşti – Marăşeşti – Oituz

invitatie fatainvitatie interior

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comentariile nu sunt permise.